tisdag 28 juni 2011

........ Spännande! Mina uppfattningar och åsikter. Jag står för dem! .......

Ja då så, kom till skott med bloggandelivet. Ska bli spännande ... kanske.

Får väl se hur sidan slutligen kommer att se ut. Det kommer att ta sin tid.

Har varit ledig idag. Var på jakt efter att få fota några smårävar på ett ställe där det finns en kull nu. Men det enda jag såg var tippen på Mamma räv så det blev bara några naturbilder. Bara för att visa att jag var uppe tidigt, väldigt tidigt.


-X-

Så blev det en Makaon igen, (papilio machaon). Det är den tredje Makaonen jag sett iår. Helt fantastiskt. Tillhör familjen Riddarfjärilar och det är tre år sedan jag såg den senast. Nu när ängsvädden blommar så börjar fjärilarna strömma till.-X-

Nere i Fjärilsdalen, ja det är dalen strax väster ut här, rinner det en bäck som kommer uppifrån tjärnarna och där nere sitter jag ofta på en stubbe med kamera redo. Jag kallar den för Fjärilsdalen för där växer många växter som tycks attrahera fjärilar. Häromkvällen då jag kom ner stank den av tjära. Minsann om inte jägarna varit här igen *suck*. Nu jagar de vildsvinen. Iof är jag inte gla´ i vildsvin. Det är väl det enda djur jag kan acceptera att man jagar. Tror jag. Annat jagande har blivit och är nöjesjakt. Bara för eget intresse och noll koll på livet i ögat och spänningen över livet. Visst har djuren rätt att leva och inte bli jagade för att andra ska få uppleva en kick att få döda! Det suckas över att nu har vargen tagit den och den älgen ... som om den inte hade den största rätten till det! Jägaren anser att djuren i vår natur är deras egna och ser skogen som deras egna nöjesparker.

Den här unga tjuren fick sätta livet till alldeles i onödan under sistlidna älgjakt. Han kunde väl ha fått leva ....


Tycker att han hade mycket kvar att få uppleva och vara med om!

-X-

Apropå jakt!

Hörde en arbetskamrat - ååh jag riktigt längtar till augusti, varför frågade jag, BOCKJAKTEN sa han ... ska berätta om den fina lilla bocken som fanns här.

I april 2009, skulle precis ut på morgonturen med Elwis. Elwis var min fina fina kompis. Kommer säkert att återkomma till honom.
Vi kommer ut på trappan och jag tycker mej se något i ögonvrån. På den lilla kullen framför huset står det tre st rådjur. Knuffar in Elwis igen och skyndar mej att hämta kameran. Jodå, 70-300 mm sitter på. Försiktigt ut på trappan, de står kvar. Upp med kameran och in i linsen, ack ack, objektivlocket sitter på. Fumlar och får av det - tappar det - klicket då det föll av gjorde att bocken tittar upp.


Snabb fokusering och några fina bilder tas. Han går, utan brådska, mot gärdet, ställer sej halvt om halvt bakom en asp - tittar på mej


och knallar sakta, behärskat och utan någon större rädsla ner på gärdet och går in i skogen. Hindarna följer med.

Följer honom under sommaren, han har hela tiden sällskap av hindarna. Den här bilden är tagen i slutet av juni.


Sommaren går och augusti närmar sej. Nere i Fjärilsdalen sitter jag plus kamera och spanar. Då får jag se ...... va´? en grönklädd idi.. hrm ursäkta, en grönklädd karl går därnere MED ETT GEVÄR på axeln. Slår en signal till markägaren ... jodå, de har hyrt ut råbocksjakten till en grupp norskar, el danskar vad det nu var. Samtidigt hör jag skottet. Själv sitter jag inte mer än drygt 100 m ifrån och hoppar högt.


Går hem med sorg i hjärtat ... ledsen och mycket sorgsen. Dagen efter hittar jag detta ...


som tidigare såg ut så här ....


Pengar! Nöje! Kick! är det summering av våra vackra djurs status?
Snart är det augusti igen ....

-X-